Lära sig engelska

Bra länder för utbytesresor

May 7, 2018

För den som vill åka på en utbytesresa i syfte att förbättra sin engelska finns det ett flertal möjligheter. Många lärosäten erbjuder utbytesresor med andra skolor i världen så kolla med en lärare eller ansvarig för att få veta mer. En utbytesresa går till så att elever helt enkelt byter plats med andra elever på en annan skola i ett annat land.

Det vanligaste är att det är skolor i engelskspråkiga länder som svenska skolor har utbyte med och det är ett perfekt tillfälle att lära sig bättre engelska och få chansen att uppleva en annan kultur på. Nedan har några länder listas som är perfekta för utbytesstudier för den som vill lära sig bättre engelska och samtidigt få en riktigt rolig upplevelse i ett helt annat land.

Storbritannien

Storbritannien är en ganska liten ö till ytan men med en stor variation mellan de olika delarna. Inte minst bland dialekterna. Oavsett om det är metropolen London, de irländska pubarna eller de skotska bergen som lockar är Storbritannien ett perfekt land för utbytesstudier. Dessutom är flygtiden bara ett par timmar – perfekt för den som prioriterar att ha nära hem till Sverige.

Många lärosäten erbjuder utbyten med skolor i Storbritannien och här får studenter lära sig det engelska språket både genom lektioner, studier i andra ämnen på skolan och inte minst genom att umgås med skolans andra studenter. Ofta görs utbyten med flera länder samtidigt och i en klass kan det finnas många olika nationaliteter som alla måste prata engelska med varandra.

USA

Många drömmer om att åka till USA och ett utbyte med en amerikansk skola är ett perfekt sätt. Att få chansen att bo i coola New York i öst, musikaliska Nashville i söder eller varför inte soliga Los Angeles i väst är något som bara måste upplevas. Amerikaner är dessutom kända för att vara sociala så att lära sig engelska här är lätt.

Här går det att välja och vraka var du vill åka. Eftersom USA är otroligt stort kan det även vara kul för dig att resa runt under eller efter utbytestiden. På de flesta amerikanska skolor är idrott även en stor grej och här kan den intresserade förena sina studier i engelska med att samtidigt träna den sport man är intresserad av.

Australien

För den som gillar strålande sol, coola djur och att hänga på stranden är Australien ett fantastiskt val för utbytesstudier. Även här pratar alla engelska, om än med en lite annorlunda dialekt jämfört med Storbritannien och USA. Det tar inte lång tid att komma in i den avslappnade kulturen där alla kallar varandra för “mate” samt njuta och uppleva den unika miljön.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Australiens västkust är 10 timmar men trots att det kanske tar ett tag att vänja sig vid tidsskillnaden och kulturen är landet perfekt för en utbytesresa för att lära sig bättre engelska. I Australien är temperaturen generellt varm och behaglig, speciellt under de månader när det är kallt och vinter i Sverige. Det enda du behöver akta dig för här är giftiga djur.

Kanada

Landet som ligger norr om USA kan ibland bli en aning bortglömt. Här talas både franska och engelska och det är ett perfekt land för utbytesstudier, speciellt för den som gillar natur och friluftsliv. Självklart finns här stora städer men det Kanada är särskilt känt för är sin otroliga natur. Här finns höga berg, djupa sjöar och vandringsleder så lång ögat kan nå.

Nya Zeeland

Ny Zeeland är det lilla landet bredvid Australien och även hit är det perfekt att åka på utbytesresor. Här talas engelska som modersmål, precis som i Australien, och utöver studier kan du även åka till inspelningsplatserna för Sagan om Ringen-filmerna. I Nya Zeeland, precis som i Kanada, är det naturen som står i fokus och passar absolut bäst för de som gillar friluftsliv.