Lära sig engelska

Var du kan lära dig engelska

May 7, 2018

Engelska är ett av världsspråken och talas i många länder och delar av världen. Det kan därför vara viktigt att känna att du kan både tala och skriva bra engelska, speciellt vid resor, jobbmöten eller liknande situationer. Det kan även vara bra att kunna engelska vart du än befinner dig, det går oftast att göra sig förstådd med hjälp utav språket.

Det finns flera sätt att lära sig eller förbättra sin engelska på. Det bästa är att välja ett sätt som passar din egen ambitionsnivå och inlärning. Är det affärsengelska eller akademisk engelska du vill lära sig så kan universitetskurser lämpa sig bra och om du behöver en finslipning inför en resa kan det räcka med en kvällskurs eller att använda appar som kan laddas ner.

Skolor

Är det en formell inlärning du vill ha så är det absolut bäst att gå via en skola. Folkhögskolor erbjuder ofta både kvällskurser och intensivkurser. För en högre nivå och större krav på den engelskan du vill lära dig så finns det universitetskurser du kan söka. Det finns både korta kurser på 7,5 hp och heltidsstudier på 30 hp men även distanskurs.

Vid de längre universitetskurserna läggs fokus på fonetik, grammatik och korrekt uttal av antingen brittisk engelska eller amerikansk engelska. Vid de kortare kurserna fokuseras det istället på en viss aspekt av språket, exempelvis akademisk engelska. Vanligtvis fokuseras kvällskurserna istället på talad engelska samt på ett förbättrat ordförråd för att förbereda eleven på att göra sig förstådd i ett engelsktalande land.

Sajter och appar

I dagens digitala värld finns det sajter och appar till nästan allt och så även till att lära sig engelska. Det räcker med att Googla lite snabbt för att få upp ett stort antal träffar på sidor som kan hjälpa till. På bland annat Babbel.com får du välja vilket språk du vill lära dig och vilka förkunskaper du har, sedan utformar systemet övningar.

Det finns även ett stort antal appar som kan vara bra att använda när du vill lära dig engelska. Dualingo heter appen som lovar att du kan lära dig engelska på bara fem minuter varje dag genom deras koncept av övningar som är utformade som små spel där varje rätt svar ger en liten belöning. I den här gratisappen lärs alla aspekter av språket ut.

Lär dig själv

För dig som redan kan engelska, men som vill förbättra dig utan att aktivt delta i en kurs finns andra alternativ. Det finns sätt att lära sig själv. Du kan till exempel läsa engelska böcker och skriva upp alla ord du inte kan, kolla upp dem och göra ditt egna lexikon. För dig som vill lära dig mer grammatik finns många böcker om ämnet på biblioteket.

Ett annat sätt att själv lära sig det engelska språket är att resa till ett engelsktalande land och prata med människor. Du kan lära dig mycket mer än du tror genom att bara prata. Ju mer du pratar desto lättare blir det. Att ständigt ha språket runt om sig gör även att hjärnan snappar upp mycket mer än vad du tror, såsom uttryck, slang och dialekter.

Lär dig med underhållning

Du kan även lära dig engelska med hjälp av underhållning. Det går att ta enkla steg för att förbättra din engelska, bland annat genom att ta bort undertexter när du ser på film eller serier, att spela mer spel som har mycket dialoger mellan karaktärerna eller ändra inställningarna så att all information är på engelska. Det finns även en bredare variation av podcasts på engelska än på svenska.

Rosetta Stone

Ett annat bra sätt att lära sig engelska på är kanske det kändaste. Med hjälp utav Rosetta Stone, som från början var enbart ljudböcker, kan du lära dig att prata flytande engelska. Den interaktiva utbildningen gör att du kan lära dig snabbt och på ett effektivt sätt. Det ingår även uttalsövningar, konversationsövningar och utbildningen hanterar viktiga ämnen som ekonomi, politik och liknande.