Lära sig engelska

Lär dig engelska genom underhållning

May 7, 2018

Det finns många bra sätt att lära sig engelska på exempelvis kvällskurser, att resa och kommunicera med människor. Det absolut bästa sättet att lära sig, och även förbättra sin engelska, kan vara genom underhållning. Många kollar på filmer och serier vid något tillfälle varje dag, andra spelar mycket Tv-spel och datorspel och det kan vara så enkelt som att bara fortsätta med det.

Att lära sig engelska samtidigt som du exempelvis kollar på film kan låta för bra för att vara sant. Det är dock fullt möjligt, med hjälp utav några tips och knep. Exempelvis kan du stänga av de svenska undertexterna på serier och filmer, välja spel med mycket dialog mellan karaktärerna och alltid skriva upp och sedan slå upp ord som du inte förstår.

Tv-serier och filmer

Att lära dig engelska från Tv-serier och filmer är både enkelt och kul. Börja gärna med att se på en serie eller film som du kanske redan sett innan och stäng av undertexterna medans du kollar. Ett tips är att slå på gamla amerikanska serier som till exempel Vänner. Där finns inga extrema dialekter som kan vara svåra att förstå och ofta är dialogerna enkla.

Undertexter kan ibland vara en vanesak och när du väl har stängt av dem och vant dig vid att lyssna på dialogerna istället för att läsa dem går det snabbt att inse att undertexter ibland kan vara enbart distraherande. När du väl har vant dig kan du även börja se lite mer avancerade serier och filmer utan textning, som till exempel dokumentärer.

Böcker

En typ av underhållning som är fantastisk för att lära sig, samt förbättra sin engelska på, är genom att läsa böcker. I likhet med serie-tittande kan det vara bra att börja med att läsa engelska böcker som du har läst innan. Ett tips är exempelvis Harry Potter-böckerna eller andra barnböcker som du redan kan relativt bra. Då vet du vad böckerna handlar om.

När du börjar läsa engelska böcker är det tråkigt om du måste kolla upp vartenda ord medan du läser. Det kan vara bra att skriva upp de allra svåraste orden, men för det mesta kan du förstå ord genom att bara fortsätta läsa och lära dig genom sammanhanget i texten. När du vant dig vid engelskan kommer en ny värld öppnas av böcker på originalspråket.

Spel

Ett annat bra sätt att förbättra din engelska på är att spela Tv-spel och datorspel. Många av de stora äventyrsspelen har mycket dialoger mellan karaktärer och att spela dessa är ett riktigt bra sätt att höra engelska utan att du behöver anstränga dig. Fokus ligger här på att komma vidare i spelet istället för inlärning och det kan göra att hjärnan lär sig omedvetet.

Många spel har också användarkommandon på engelska och detta är även ett ypperligt tillfälle att lära sig utan att anstränga hjärnan för mycket. Du snappar upp mycket mer än vad du tror när du spelar spel. Även musiken i spel brukar vara på engelska och språket kommer att bli en vanesak för dig som spelar mycket och då kommer det så småningom kännas naturligt.

Att ha språket runt om sig

De allra flesta typer av underhållning kan vara riktigt bra för att förbättra sin engelska. Det handlar egentligen om att ständigt ha språket runt om sig och då kommer det att bli en naturlig del utav vardagen. Att ha kul och samtidigt lära sig gör att hjärnan luras och det kan göra inlärningen lättare. Det kan även göra det lättare att prata mer engelska.

Tips

Några tips att använda dig av när du vill förbättra din engelska med hjälp utav underhållning är bland annat att stänga av undertexterna på serier och filmer, att skriva upp och slå upp svåra ord – ju fler ord du lär dig desto enklare kommer det att vara. Du kan även välja att spela spel med mycket dialog mellan karaktärerna och att börja läsa engelska böcker.